Jak poznat psychopata

Byl to psychopat

Bylo to v létě, když jsem se poprvé setkal s Honzou. V parku, kde jsem běhal, jsem ho zahlédl na lavičce, jak si čte knihu. Přivítal jsem se s ním a on mi odpověděl, ale nezdálo se, že by byl příliš nadšený z nového seznámení. Nicméně jsme si začali povídat a já si v duchu řekl, že je to velmi inteligentní a zábavný člověk. Tak jsem řekl, že by to mohl být fajn chlap a možná i dobrý kamarád. Seznámím se s ním líp.

Během několika týdnů jsme se vídali pravidelně v parku a často jsme si povídali o všem možném. Ale něco se dělo.

Začal se mi zdát, že Honza není úplně obyčejný člověk. Někdy jsem si uvědomil, že mi lhal nebo přeháněl své příběhy. Navíc, když jsme se bavili o problémech, které jsem měl v práci, místo empatie mi poskytoval pouze rady, které se zdály být naprosto nereálné a zbytečné.

Postupně jsem si začal uvědomovat, že Honza je možný psychopat. Jeho chování a řeči se staly stále více zvláštními a jeho manipulativní povaha se stala stále více patrnou.

Jednoho dne přišel s nápadem, že bychom spolu mohli spáchat nějaký podvod a získat tím velké množství peněz.

Chtěl znám můj názor.

Zděsil jsem se a řekl si, že už bych s ním nikdy nechtěl mít nic společného.

Postupně jsem s ním přestával trávit čas a on se mě snažil kontaktovat, ale já se mu snažil vyhýbat. Nakonec jsem mu napsal, že už bych ho nerad viděl a že mi jeho chování připadá velmi nebezpečné. Jeho odpověď byla velmi strohá a bez emocí. Uvědomil jsem si, že jsem měl pravdu. Honza byl skutečně psychopat.

Tento zážitek mě naučil, že ne všichni lidé jsou takoví, jak se na první pohled zdají. Psychopati jsou velmi všímaví a charizmatický, ale jejich chování a řeč se postupně stávají stále více zvláštními a manipulativními. 

Smiřte se s tím, že se vám může stát, že někdo, s kým se stýkáte, by mohl být psychopat, a je důležité co nejdřív přijmout opatření.

Nejprve si ověřte, zda se vaše obavy zakládají na faktech a ne na předsudcích. Pokud jste si však jisti, že je to psychopat, měli byste okamžitě ukončit jakékoli spojení s ním a vyhýbat se mu. Psychopati jsou nebezpeční a manipulativní a mohou vám způsobit mnoho škod.

Pokud máte pocit, že jste s některým takovým v kontaktu, je důležité hledat pomoc od odborníků, kteří vám mohou pomoci, porozumět situaci a navíc vám nezbytnou podporu.

Psychopatie je vážná duševní onemocnění, která postihuje zhruba 1 % populace. Je to porucha osobnosti, která se vyznačuje nedostatkem empatie, zvláště pak vůči obětem, manipulativním chováním, impulzivitou a nedostatkem vnitřních emocí. Psychopati nejsou vždy násilní, ale jsou nebezpeční v tom smyslu, že často způsobují škody druhým lidem bez jakéhokoli vnitřního pocitu viny nebo lítosti.

V případě setkání s Honzou jsem se naučil, že někdy může být obtížné poznat, kdo je psychopat a kdo ne. Může se zdát, že jsou to obyčejní lidé, kteří si s vámi budují přátelství a sympatie. Ale jakmile se začnou projevovat jejich manipulativní a nebezpečné chování, je důležité ochránit sebe a své blízké před možnými následky.

V dnešní době existuje mnoho zdrojů a odborníků, kteří mohou pomoci při identifikaci a léčbě psychopatů. Pokud si myslíte, že se s některými podobnými setkáváte, potřebujete odborníka, který vám může poskytnout potřebnou podporu a poradit vám, jak dále postupovat.

Celkově lze říci, že setkání s psychopatem může být velmi děsivé a traumatizující zkušenosti.